Alternatieve stadswandeling Gent

Een alternatieve wandeling in Gent. Een wandeling die niet het Belfort, niet de Sint Baafskathedraal, niet de Korenmarkt toont, maar die wel een heel andere kant van Gent exploreert.

Na een gecarpool was de afspraak om 13.45 op de parking aan de Dampoort.

Jos Barbe (en echtgenote), onze plaatselijke gids begon in een zonnig hoekje buiten het station aan een geschiedkundig verhaal over Sint Amandsberg, ons doel van deze namiddag. Amandus de plaatselijke kerstener van enkele decenia geleden,  ging mediteren op een zandberg. Vandaar…
Sint Amandsberg was een plaats buiten Ganda waar het begin van de bloemenkweek naar Lochristie begon. Tijdens de industriële revolutie werden er ook textielfabrieken gebouwd. Dit trok mensen en transport aan, vandaar het station Dampoort. De start van een bloeiende gemeente met zowel arm als rijk.

We bezochten een gerestaureerd beluik, waar jonge mensen komen wonen.
   

De wandeling ging verder door straten met prachtige art-nouveau-woningen en kleine arbeiderswoningen tot aan de berg van amandus.

Daar ligt het kerkhof Campo Santo.
Jo Vanderkimpen een oud-ambtenaar van de sociale dienst van Sint Amandsberg leidde ons hier rond. Van Gorki naar Wilfried Martens. Van Jan Hoet naar Marc Sleen enz…

   

   

    

Hieronder het graf van Luc Devos.
  

Via de kerk op Campo Santo leidde Jos ons naar het gemeenteplein met het  gemeentehuis.  Intussen bleef Jo Vanderkimpen ons verder onderhouden met sappige anekdotes over de paardemarkt, zeppelins die neerstorten,… 

 
Ann, de echtgenote van ons bestuurslid Bart haalde herinneringen op bij haar oude school.
We wandelden verder naar het Groot Begijnhof.

 

700 vrouwen samen in een dorp. Over een kippenren gesproken. In de kapel was er een tabernakel ter herinnering aan een Desselgemse begijn Theresia.

De tocht ging verder via de achterdeur van het begijnhof naar een sanitaire stop. Een echt authentiek Gents café,… uitgebaat door een Turk.

                                                                                                 met dank aan de vrijwillige fotograaf

Inderdaad zijn de werkmanshuisjes evenals de herenhuizen nu bewoond door veel verschillende nationaliteiten, zowel jong als oud wonen er samen. Oude woningen worden niet meer gesloopt, maar gerestaureerd en opgedeeld in verschillende appartementen.

Een voorbeeld van eclictische bouwstijl: alle stijlen door elkaar.

 

Via de mooie buurt van Aannemerstraat, Bouwmeesterstraat,

Kunstenaarstraat waar mooie Art-Deco-woningen staan wandelden we verder naar het Bijgaardepark, waar eveneens een nieuw co-woning-project op stapel staat in een oude textielfabriek.

  

Nog even langs   een Steinerschool en de alternatieve wandeling was helemaal rond.
Echter nog één vraag: waarom hangt die postbus hier zo hoog?