Nacht van de geschiedenis

NachtvdGeschiedenis2015Op 24 maart 2015 kwamen we samen in het Klokhuis te Beveren Leie voor de “nacht van de geschiedenis”. Het thema: “de landbouw” was een niet zo gemakkelijk onderwerp, daar de landbouw-activiteit in Beveren Leie redelijk geminimaliseerd is.

IMG_4476 IMG_4479

Philippe Despriet echter kon een aangename lezing geven over restanten, nog steeds zichtbaar als je goed kijkt, van vroegere landbouw-activiteiten. Sporen van Romeinse villa’s en aftekeningen van middeleeuwse omwallingen zijn via luchtfoto’s nog steeds heel duidelijk te zien.

IMG_4480

Wanneer er op een veld veel huishoudelijke restanten van Romeinse beschaving gevonden wordt, wil dit niet altijd zeggen dat hier een villa stond. Neen, de boer haalde de beer uit de stad en strooide deze uit over zijn akker, met alle potscherven, munten en andere gebruiksvoorwerpen die in de beerput waren beland er bij.

IMG_4478

Een hondertal mensen uit Beveren en Desselgem en omliggende gemeenten zoals Antwerpen, Erpe Mere, Deerlijk, Waregem, Kuurne, Poperinge,… hebben geboeid geluisterd naar de uitleg van Philippe Despriet, die eigenlijk zijn mosterd heeft gehaald bij Etienne Ducatteeuw.

IMG_4482 Met dank aan alle bezoekers en vooral aan de spreker, die we reeds gecontacteerd hebben voor een volgende activiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s